Najprostsze, szybkie i zdrowe śniadanie, które nigdy się nie nudzi? Wiele osób odpowie jednym słowem: jajka. Opcji jest wiele - jajko sadzone na kanapce, jajecznica, omlet, pasta jajeczna, jajka na twardo, jajka na miękko... To właśnie ich uniwersalność sprawia, że są niezbitym liderem wśród propozycji na pierwszy posiłek dnia. Omlet to faworyt wielu fanów śniadań wytrawnych oraz słodkich – można go przyrządzić z dżemem, szynką, serem czy owocami. Dziś przepis na omlet z cukinią i szynką – można go urozmaicić dowolnymi warzywami, serem oraz sosami, podać na kromce chleba oraz spakować do pracy. Omlet dobrze smakuje również na zimno. Jest niskokaloryczny i syci na długo, dzięki czemu to doskonała propozycja na szybkie śniadanie dla osób dbających o linię.
Wartości odżywcze: kalorie – 386 kcal; białko – 23,78 g; tłuszcze – 12,93 g; węglowodany – 47,53 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10-15 minut
Dieta: tradycyjna
Omlet z szynką i cukinią – składniki:
- jajko
- 60 g mąki pszennej, typ 1850
- 100 g cukinii
- 40 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu
- 5 ml oliwy z oliwek
- 45 g szynki z indyka – 3 plastry
Jak zrobić omlet z szynką i cukinią:
1. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, mąkę i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy startą na tarce o grubych oczkach cukinię, aż odparuje woda. Przekładamy na talerz.
3. Wylewamy masę na omlet i smażymy na złoto z obu stron. Wykładamy plastry szynki, duszoną cukinię, a omlet składamy na pół. Zostawiamy na 2-3 minuty na ciepłej patelni. Przekładamy na talerz.