Pieczarka to najpopularniejsza odmiana grzyba spożywana na całym świecie. Jest ona wyjątkowo delikatna w smaku, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako składnik sosu, nadzienia, baza zupy oraz główny bohater dania, jak w przypadku nadziewanych czy grillowanych pieczarek. Ponadto jest tania i dobrze komponuje się z mięsami. Pieczarki mają pozytywny wpływ na wątrobę, a także wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Te niepozorne grzyby mają wartość energetyczną na poziomie zaledwie 21 kcal na 100 g, co sprawia, że są idealnym składnikiem diety osób dbających o linię, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim są źródłem cennej witaminy D, na której niedobór cierpi wielu Polaków.
Wartości odżywcze: kalorie – 409 kcal; białko – 21,96 g; tłuszcze – 16,12 g; węglowodany – 46,75 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 40-50 minut
Zupa pieczarkowa z kurczakiem - składniki:
- 60 g mięsa z piersi kurczaka
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 100 g świeżych pieczarek
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- szczypta soli
- 50 g śmietany 18% tłuszczu
- 180 g ziemniaków
Zupa pieczarkowa z kurczakiem - sposób przygotowania:
Warto przygotować wcześniej bulion warzywny lub użyć gotowego bulionu ze słoiczka. Wtedy nie używamy dodatkowej soli.
Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso i ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki dusimy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy je do gorącego bulionu. Dodajemy ziemniaki, mięso, czosnek oraz zioła i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i przyprawiamy zupę do smaku pieprzem.