Kanapki to śniadaniowy klasyk - jemy je z hummusem, pastą jajeczną, serkami śmietankowymi, dżemem, kremami do smarowania... Czy próbowałaś jednak kiedyś zrobić własną pastę na kanapki? Jest ona dużo zdrowsza niż sklepowe odpowiedniki, a przy tym możesz dowolnie modyfikować proporcje jej składników, komponując z nich idealny dla siebie smak. Robiąc własną pastę na kanapki, masz pewność, że jest świeża, wiesz, z czego się składa, a ponadto nigdy się nie zepsuje - możesz zrobić jej tylko tyle, ile potrzebujesz. Taką pastę możesz również wykorzystać do posmarowania tortilli czy omleta, a także wrzucić do sałatki lub obiadowego bowla.
Wartości odżywcze: kalorie – 407 kcal; białko – 19,94 g; tłuszcze – 12,36 g; węglowodany – 59,32 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 20-35 minut
Kanapki z pastą z soczewicy i dyni - składniki:
- 50 g suchych nasion soczewicy czerwonej
- 10 g łuskanych pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 50 g dyni
- 90 g ogórka
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 2 g przyprawy curry
- 20 g rukoli
- szczypta soli
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego z żyta
Kanapki z pastą z soczewicy i dyni - sposób przygotowania:
Soczewicę i dynię gotujemy do miękkości. Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy czosnek, przyprawy oraz oliwę i blendujemy na pastę. W razie potrzeby możemy dodać 1-2 łyżki wody. Pastą smarujemy pieczywo, posypujemy pestkami dyni i podajemy z pokrojonym w słupki ogórkiem i rukolą.