Kanapki to śniadaniowy klasyk - jemy je z hummusem, pastą jajeczną, serkami śmietankowymi, dżemem, kremami do smarowania... Czy próbowałaś jednak kiedyś zrobić własną pastę na kanapki? Jest ona dużo zdrowsza niż sklepowe odpowiedniki, a przy tym możesz dowolnie modyfikować proporcje jej składników, komponując z nich idealny dla siebie smak. Robiąc własną pastę na kanapki, masz pewność, że jest świeża, wiesz, z czego się składa, a ponadto nigdy się nie zepsuje - możesz zrobić jej tylko tyle, ile potrzebujesz. Taką pastę możesz również wykorzystać do posmarowania tortilli czy omleta, a także wrzucić do sałatki lub obiadowego bowla. 

Wartości odżywcze: kalorie – 407 kcal; białko – 19,94 g; tłuszcze – 12,36 g; węglowodany – 59,32 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 20-35 minut

Kanapki z pastą z soczewicy i dyni - składniki:

  • 50 g suchych nasion soczewicy czerwonej
  • 10 g łuskanych pestek dyni 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 50 g dyni
  • 90 g ogórka
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 2 g przyprawy curry 
  • 20 g rukoli
  • szczypta soli
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego z żyta 

Kanapki z pastą z soczewicy i dyni - sposób przygotowania:

Soczewicę i dynię gotujemy do miękkości. Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy czosnek, przyprawy oraz oliwę i blendujemy na pastę. W razie potrzeby możemy dodać 1-2 łyżki wody. Pastą smarujemy pieczywo, posypujemy pestkami dyni i podajemy z pokrojonym w słupki ogórkiem i rukolą.