Słodkawa salsa z mango, awokado i cebuli, skropiona sokiem z cytryny, doskonale komponuje się ze smakiem grillowanych warzyw i słonawego, greckiego sera halloumi, a przy tym dostarcza naszemu organizmowi niezbędne tłuszcze i witaminy. Samo awokado uznawane jest za najzdrowszy owoc - jest pełne witamin: C, E i A, które są jednocześnie przeciwutleniaczami mającymi korzystny wpływ na nasz organizm i spowalniającymi procesy starzenia. Ponadto awokado jest źródłem glutationu, antyoksydantu wspomagającego pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 100 g sera halloumi zawiera natomiast aż 20 g białka, co czyni go świetnym serem dla osób prowadzących aktywny tryb życia.
Wartości odżywcze: kalorie – 458 kcal; białko – 17,3 g; tłuszcze – 21,85 g; węglowodany – 53,4 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Grillowane halloumi z salsą mango - składniki:
- 50 g awokado
- 25 g cebuli
- 100 g cukinii
- 100 g mango
- 115 g papryki czerwonej
- 90 g ziemniaków
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g sera halloumi
Grillowane halloumi z salsą mango - sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i kroimy w grube plastry. Ser również kroimy w plastry. Wszystko grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. W tym czasie awokado, cebulę i mango kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy sok z cytryny.
Zgrillowane warzywa i ser przekładamy na talerz i podajemy z salsą.