Czerwona soczewica to bogate w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy nasiona odmiany popularnej rośliny strączkowej. Zawierają one również dużo białka, a ponadto są bogate w witaminy z grupy B - kwas foliowy, tiaminę, kwas pantotenowy i witaminę B6. Ponadto soczewica czerwona jest źródłem witaminy K, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Zjedzenie jej na śniadanie jest gwarancją zdrowego startu w dzień i dostarczeniem sobie obfitego ładunku witamin i minerałów. Soczewica pomaga też w utrzymaniu prawidłowej pracy serca i ma pozytywny wpływ na wzmocnienie odporności, co jest szczególnie ważne podczas jesiennego sezonu na przeziębienia. 

Wartości odżywcze: kalorie – 461; białko – 23,46 g; tłuszcze – 12,81 g; węglowodany – 69,67 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Grzanki z jajkiem i soczewicą - składniki:

  • 1 jajko kurze
  • 40 g soczewicy czerwonej (nasiona suche)
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • 12 g liści pietruszki
  • 170 g pomidora
  • szczypta pieprzu
  • 70 g / 2 kromki chleba pełnoziarnistego z żyta 

Grzanki z jajkiem i soczewicą - sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy do miękkości (można użyć soczewicy z puszki lub ze słoika). Pieczywo podpiekamy na suchej patelni lub w tosterze.

Przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy jajko. Przekładamy na grzanki. Na patelnię dodajemy soczewicę, pokrojonego pomidora, pieprz i dusimy, aż zrobi się gęsty sos.

Przekładamy na grzanki. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.