Tofucznica, czyli smażone tofu, to danie, które można dowolnie modyfikować - przygotuj ją ze swoimi ulubionymi warzywami. Nie należy pomijać czarnej soli - dzięki niej tofu ma charakterystyczny jajeczny posmak. Płatki drożdżowe zaś sprawiają, że danie nabiera aromatycznej głębi. Dziś przedstawiam ci przepis na tofucznicę z pomidorkami koktajlowymi i jarmużem, doprawioną kurkumą. Mleko krowie możesz zamienić na roślinne - danie będzie wtedy wegańskie.
Wartości odżywcze: kalorie – 400
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10-15 min
Dieta: wegetariańska, wegańska
Tofucznica z jarmużem – składniki:
- 90 g tofu naturalnego
- 50 g jarmużu
- 30 ml napoju roślinnego, np. sojowego
- 5 ml oliwy z oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- łyżeczka kurkumy mielonej
- 10 g płatków drożdżowych
- 70 g / dwie kromki chleba pełnoziarnistego z żyta
- szczypta soli czarnej kala namak
Jak zrobić tofucznicę z jarmużem:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy porwany w dłoniach jarmuż. Dusimy, aż zmięknie.
2. Dodajemy pokruszone w dłoniach tofu, kurkumę, płatki drożdżowe i czarną sól (opcjonalnie).
3. Podlewamy odrobiną mleka sojowego i mieszamy do uzyskania konsystencji jajecznicy.
4. Podajemy z pomidorkami i pełnoziarnistym pieczywem.