- Smażony ryż często pojawia się w kuchni azjatyckiej. Popularnymi dodatkami są krewetki. Ananas pojawia się rzadziej, ale nie możemy zaprzeczyć, że pasuje idealnie do krewetek.
- Krewetki możemy zamienić na kurczaka.
- Wybierając ananasa z puszki, zwróćmy uwagę na skład i weźmy ten bez dodatku cukru. Możemy też użyć świeżego ananasa.
Kaloryczność: --nur 418 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:30M 30 minut dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Ryż smażony z krewetkami i ananasem - składniki:
- --ing 2 łyżki szczypiorku ing--
- --ing 1 łyżka oleju sezamowego ing--
- --ing 50 g ryżu basmati ing--
- --ing 1/2 łyżki masła klarowanego ing--
- --ing 90 g surowych krewetek ing--
- --ing 2 plastry ananasa z puszki ing--
- --ing ½ łyżki żółtej pasty curry ing--
Ryż smażony z krewetkami i ananasem - przygotowanie:
--ins Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ananasa płuczemy z zalewy i kroimy w nieduże cząstki. Na patelni na dużym płomieniu rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pastę curry oraz krewetki i smażymy ok. 5 minut, mieszając.
Dodajemy ryż i ananasa.
Smażymy, cały czas mieszając, ok. 5 minut.
Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem sezamowym i dodajemy posiekany szczypiorek. ins--