• Smażony ryż często pojawia się w kuchni azjatyckiej. Popularnymi dodatkami są krewetki. Ananas pojawia się rzadziej, ale nie możemy zaprzeczyć, że pasuje idealnie do krewetek.
  • Krewetki możemy zamienić na kurczaka.
  • Wybierając ananasa z puszki, zwróćmy uwagę na skład i weźmy ten bez dodatku cukru. Możemy też użyć świeżego ananasa.

Kaloryczność: --nur 418 kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:30M 30 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Ryż smażony z krewetkami i ananasem - składniki:

  • --ing 2 łyżki szczypiorku ing--
  • --ing 1 łyżka oleju sezamowego ing--
  • --ing 50 g ryżu basmati ing--
  • --ing 1/2 łyżki masła klarowanego ing--
  • --ing 90 g surowych krewetek ing--
  • --ing 2 plastry ananasa z puszki ing--
  • --ing ½ łyżki żółtej pasty curry ing--

Ryż smażony z krewetkami i ananasem - przygotowanie:

--ins Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

Ananasa płuczemy z zalewy i kroimy w nieduże cząstki. Na patelni na dużym płomieniu rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pastę curry oraz krewetki i smażymy ok. 5 minut, mieszając. 

Dodajemy ryż i ananasa. 

Smażymy, cały czas mieszając, ok. 5 minut. 

Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem sezamowym i dodajemy posiekany szczypiorek. ins--