• Jeśli nie znamy się na grzybach, to kurki są chyba najbezpieczniejszą opcją na grzybobranie. Mają charakterystyczne pofalowane kapelusze i wyróżniający się żółty kolor.
  • Późnoletnie śniadanie to nic innego jak puszysty omlet z kurkami.

Kaloryczność: --nur 420 kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Omlet z kurkami - składniki:

  • --ing 2 jaja kurze ing--
  • --ing ½ cebuli czerwonej ing--
  • --ing Kilka-kilkanaście surowych kurek ing--
  • --ing 1 łyżeczka oliwy z oliwek ing--
  • --ing 5 pomidorków koktajlowych ing--
  • --ing 1 garść rukoli ing--
  • --ing 4 łyżki mąki pszennej, typ 1850 ing--
  • --ing Szczypta pieprzu ing--
  • --ing Szczypta soli ing--

Omlet z kurkami - sposób przygotowania:

--ins Jajka roztrzepujemy w miseczce z dodatkiem soli, pieprzu oraz mąką. Masa powinna być lekko lejąca. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. 

Grzyby dokładnie myjemy (kurki często mają dużo piasku między blaszkami). 

Podsmażamy je na rozgrzanej patelni. Gdy zmiękną (ok. 5-7 min), zalewamy je masą jajeczną. 

Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z warzywami. ins--