• Dorsz jest na tyle delikatną rybą, że idealnie komponuje się z różnymi smakami. A może wersja ostro-słodka z ananasem? Do tego delikatny ryż podany na gorącym półmisku. Niemal jak w najlepszej restauracji!
  • Można użyć świeżego ananasa, zamiast tego z puszki.

Kaloryczność: --nur 458 kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:30M 30 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Dorsz na ostro z ananasem i ryżem - składniki:

  • --ing 1 łyżeczka sezamu ing--
  • --ing 1 ząbek czosnku ing--
  • --ing 100 g dorsza ing--
  • --ing Nieduży kawałek korzenia imbiru ing--
  • --ing 1 łyżka oliwy z oliwek ing--
  • --ing ½ papryczki chili ing--
  • --ing ½ papryki czerwonej ing--
  • --ing 30 g ryżu brązowego ing--
  • --ing 2 plastry ananasa z puszki ing--
  • --ing 200 ml passaty ing--

Dorsz na ostro z ananasem i ryżem - jak przygotować?

--ins Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. 

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pokrojoną w paski paprykę i papryczkę chili. Smażymy 3-4 min. 

Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i passatę. Zmniejszamy płomień, dodajemy kawałki ryby i gotujemy pod przykryciem kilka minut, aż mięso będzie gotowe. 

Podajemy z ugotowanym ryżem. ins--