• Risotto z kurkami zawdzięcza swoją kremowość długiemu i powolnemu gotowaniu ryżu oraz aromatycznemu parmezanowi dodanemu na samym końcu.
  • Ważne jest, by użyć specjalnego ryżu do risotto. Ma on więcej skrobi w porównaniu z innymi rodzajami, i to właśnie dlatego danie charakteryzuje się taką zaskakującą kremowością.

Kaloryczność: --nur 396kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:40M 40 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Risotto z kurkami - składniki:

  • --ing 16 g parmezanu ing--
  • --ing Kilka suszonych borowików ing--
  • --ing 1 szklanka bulionu warzywnego ing--
  • --ing ½ cebuli ing--
  • --ing 1 ząbek czosnku ing--
  • --ing Kilka surowych kurek ing--
  • --ing 2 łyżeczki oliwy z oliwek ing--
  • --ing 2 łyżeczki natki pietruszki ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego tymianku ing--
  • --ing 40 g ryżu do risotto, arborio ing--
  • --ing Szczypta soli ing--
  • --ing Szczypta pieprzu ing--

Risotto z kurkami - przygotowanie:

--ins Borowiki kroimy w paski. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 min. 

Odcedzamy, wywar zostawiamy na później. 

Kurki podsmażamy na rozgrzanej patelni z jedną łyżeczką oliwy, solimy i przyprawiamy szczyptą pieprzu. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy oddzielnie. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżeczkę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.

Podsmażamy ok. 2-3 min, aż lekko się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dodajemy wywar z gotowania grzybów. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodajemy pół szklanki bulionu i ponownie dusimy, aż ryż wchłonie wywar.

Dodajemy bulion do momentu, aż ryż będzie al dente - ziarenka powinny być miękkie z zewnątrz, ale lekko twarde w środku. 

Dodajemy grzyby, tymianek, posiekaną natkę pietruszki oraz parmezan. 

Wyłączamy palnik, a przykryte naczynie zostawiamy na 3-4 min, by risotto odpoczęło. 

Po przełożeniu do miseczki ozdabiamy przygotowanymi wcześniej kurkami. ins--