• Do naszych placuszków ze skyra pasują różne owoce, ale wykorzystujemy te sezonowe - w sierpniu są to na pewno borówki.
  • Jogurt skyr różni się tym od innych, że ma dużo białka, a praktycznie zero tłuszczów. Ma też bardziej zwartą konsystencję. Jeśli jednak za nim nie przepadamy, możemy go zamienić na inny jogurt, zmieni się jednak kaloryczność dania.

Kaloryczność: --nur 440 kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Placuszki skyrowe z borówkami - składniki:

  • --ing 1 jajo kurze ing--
  • --ing 3 łyżki mąki pszenna, typ 1850 ing--
  • --ing 1 garść (50 g) borówek ing--
  • --ing 1 kostka (10 g) czekolady 90% ing--
  • --ing 1 łyżeczka ksylitolu ing--
  • --ing 1 łyżeczka oliwy z oliwek ing--
  • --ing 1 opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego skyr ing--

Placuszki skyrowe z borówkami - jak przygotować?

--ins Mąkę, słodzik, jajko i skyr razem mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - w razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy nieduże placuszki na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz. 

Kostkę gorzkiej czekolady i łyżkę wody podgrzewamy w kąpieli wodnej. 

Rozpuszczoną czekoladą smarujemy placki.

Dodajemy borówki. ins--