- Do naszych placuszków ze skyra pasują różne owoce, ale wykorzystujemy te sezonowe - w sierpniu są to na pewno borówki.
- Jogurt skyr różni się tym od innych, że ma dużo białka, a praktycznie zero tłuszczów. Ma też bardziej zwartą konsystencję. Jeśli jednak za nim nie przepadamy, możemy go zamienić na inny jogurt, zmieni się jednak kaloryczność dania.
Kaloryczność: --nur 440 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska
Placuszki skyrowe z borówkami - składniki:
- --ing 1 jajo kurze ing--
- --ing 3 łyżki mąki pszenna, typ 1850 ing--
- --ing 1 garść (50 g) borówek ing--
- --ing 1 kostka (10 g) czekolady 90% ing--
- --ing 1 łyżeczka ksylitolu ing--
- --ing 1 łyżeczka oliwy z oliwek ing--
- --ing 1 opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego skyr ing--
Placuszki skyrowe z borówkami - jak przygotować?
--ins Mąkę, słodzik, jajko i skyr razem mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - w razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy nieduże placuszki na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz.
Kostkę gorzkiej czekolady i łyżkę wody podgrzewamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladą smarujemy placki.
Dodajemy borówki. ins--