• Mięso kurczaka jest sprzymierzeńcem na diecie odchudzającej dzięki dużej zawartości sycącego białka, a małej ilości tłuszczów. W połączeniu z zapiekanymi warzywami daje nam zdrowy i lekki posiłek.
  • Kurczaka możemy zamienić na indyka, chudą rybę czy tofu w wersji roślinnej.

Kaloryczność: --nur 438 kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:45M 45 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: tradycyjna

Kurczak zapiekany z warzywami - składniki:

  • --ing 70 g mięsa z piersi kurczaka ing--
  • --ing 100 g brokułów ing--
  • --ing 1 ząbek czosnku ing--
  • --ing 100 g kalafiora ing--
  • --ing 1 łyżka oliwy z oliwek ing--
  • --ing szczypta pieprzu ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego tymianku ing--
  • --ing szczypta soli ing--
  • --ing 3 ziemniaki ing--

Kurczak zapiekany z warzywami - sposób przygotowania:

--ins Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki brokułu, kalafiora, pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki oraz mięso.

Całość skrapiamy oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy przyprawami i ziołami i zapiekamy przez 20 minut - do miękkości ziemniaków. ins--