- Falafele to sztandarowe wegańskie danie kuchni bliskowschodniej. W naszym przepisie w wersji na talerzu, podane w towarzystwie chrupiącego kalafiora w pesto.
- Ciecierzycę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Wtedy najłatwiej przygotować kotleciki tak, żeby się nie rozpadały. Jeśli jednak mamy dobrej jakości mocny blender, to też damy radę.
- Chcesz wersję całkowicie wegańską? Zwróć uwagę na skład pesto, aby nie było w nim dodatku sera.
Kaloryczność: --nur 414 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:45M 45 minut dur--
Czas moczenia: --dur:12H 12 godzin dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska
Falafele z kalafiorem w pesto - składniki:
- --ing 100 g kalafiora ing--
- --ing 4 łyżeczki natki pietruszki ing--
- --ing ½ łyżeczki papryki chili w proszku ing--
- --ing ½ łyżeczki cynamonu ing--
- --ing 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego ing--
- --ing ½ łyżeczki nasion kolendry ing--
- --ing 50 g suchej ciecierzycy ing--
- --ing 20 g mąki z ciecierzycy ing--
- --ing 1 łyżka (20 g) pesto ing--
Jak przygotować falafele z kalafiorem w pesto?
--ins Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Rano blendujemy ją z dodatkiem przypraw, posiekanej natki i mąki z ciecierzycy. Możemy też zmielić ją w maszynce do mięsa.
Formujemy małe płaskie falafelki i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 20 minut.
W tym czasie kalafior gotujemy al dente.
Ugotowany dzielimy na mniejsze różyczki i mieszamy z pesto. ins--