- Dania z makaronem to najchętniej zamawiane posiłki w restauracjach. Nic dziwnego, ilość kombinacji smakowych zaspokoi nawet największego poszukiwacza nowości. My stawiamy na prostotę - pyszne pesto i aromatyczny parmezan w towarzystwie chrupiących warzyw.
- Kształt makaronu nie ma znaczenia, ale rodzaj już tak. Lepiej wybrać makaron pełnoziarnisty, który ma niższy indeks glikemiczny, więcej błonnika, witamin oraz mikroelementów.
Kaloryczność: --nur 410 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: tradycyjna
Makaron z pesto i parmezanem - składniki:
- --ing 30 g makaronu pełnoziarnistego rurki ing--
- --ing 5 pomidorków koktajlowych ing--
- --ing 1 garść rukoli ing--
- --ing 16 g parmezanu ing--
- --ing 100 g ciecierzycy z puszki ing--
- --ing 1 łyżka (20 g) pesto ing--
- --ing szczypta pieprzu ing--
Makaron z pesto i parmezanem - sposób przygotowania:
--ins Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, ciecierzycą, przekrojonymi na pół pomidorkami i rukolą.
Posypujemy parmezanem.
Przyprawić do smaku pieprzem, nie dodawać soli (pesto i ser mają jej wystarczająco). ins--