- Szaszłyki można przygotować, naprzemiennie nadziewając mięso i warzywa. Nie jest to regułą, bo może to być samo mięso, a warzywa przygotujemy oddzielnie. Do tego domowej roboty sos, np. orzechowy, i mamy pyszny, zdrowy posiłek.
- Przygotowując domowej roboty sos, mamy pewność, że w składzie nie znajdziemy żadnych zbędnych dodatków i wypełniaczy.
Kaloryczność: --nur 404 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:30M 30 minut dur--
Czas marynowania: --dur:3H 3 godziny dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa, bezmleczna
Szaszłyki z sosem orzechowym - składniki:
- --ing 80 g mięsa z piersi kurczaka ing--
- --ing 150 g fasolki szparagowej - świeżej lub mrożonej ing--
- --ing 15 g masła orzechowego ing--
- --ing 5 łyżek (50 ml) mleczka kokosowego ing--
- --ing 30 g ryżu basmati ing--
- --ing 2 łyżeczki sosu sojowego ing--
- --ing 1 łyżka żółtej pasty curry ing--
- --ing 1 łyżka octu ryżowego ing--
Szaszłyki z sosem orzechowym - sposób przygotowania:
--ins Mięso kroimy w 3-cm kostkę. Marynujemy je w połowie mleczka kokosowego i połowie łyżki pasty curry.
Po 2-3 godzinach (najlepiej po całej nocy w marynacie) pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 10 minut lub smażymy na patelni bez tłuszczu.
Nabijamy na patyczek do szaszłyków.
W czasie, w którym kurczak się robi, gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu i fasolkę tak, by była al dente.
Sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, drugą część mleczka kokosowego i pasty curry mieszamy razem na sos. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę wody.
Podajemy razem. ins--