- Nasionka chia, inaczej szałwii hiszpańskiej, mają zdolność absorbowania płynów w ilości kilka razy większej, niż same ważą. Idealnie sprawdzają się do puddingów czy zagęszczania potraw (chociaż u nas rzadko się to stosuje). Dodajmy do nich trochę migdałów, owoców jagodowych i już mamy pyszne i lekkie śniadanie.
- Chia są też źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Warto, żeby pojawiały się w naszym jadłospisie.
Kaloryczność: --nur 400 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:15M 15 minut dur--
Czas chłodzenia: --dur:8H 8 godzin dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Migdałowy pudding chia - składniki:
- --ing 2 garście (100 g) borówek ing--
- --ing 3/4 łyżki (12 g) płatków migdałów ing--
- --ing 50 ml mleka 2 proc. tłuszczu ing--
- --ing 4 łyżki nasion chia ing--
- --ing 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr ing--
Jak przygotować migdałowy pudding chia?
--ins Nasiona mieszamy z jogurtem i mlekiem, odstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc, wtedy chia wchłonie więcej płynu.
Rano dodajemy borówki i płatki migdałów. ins--