• Kurki, inaczej znane pod nazwą pieprznik jadalny, pojawiają się w lesie już w połowie sierpnia. Jak je wykorzystać? Na pewno przygotowując aromatyczną jajecznicę. 
  • Jednak przed przygotowaniem posiłku kurki trzeba dokładnie umyć, bo ziarenka piasku lubią się chować pomiędzy blaszkami. Najlepiej włożyć je do miseczki z zimną wodą i odczekać kilka godzin. Zanieczyszczenia same wypłyną, potem wystarczy opłukać je pod kranem. 

Kaloryczność: --nur 409 kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:15M 15 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Jajecznica z kurkami - składniki:

  • --ing 2 jaja kurze ing--
  • --ing szczypiorek ing--
  • --ing kilka kurek ing--
  • --ing szczypta pieprzu ing--
  • --ing szczypta soli ing--
  • --ing 2 kromki chleba pełnoziarnistego ing--
  • --ing ½ łyżki masła klarowanego ing--

Jajecznica z kurkami - sposób przygotowania:

--ins Kurki czyścimy i myjemy, większe kroimy na połowę. 

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy kurki przez 5 minut. Wlewamy masę jajeczną i smażymy do odpowiedniej konsystencji. 

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Podajemy z pieczywem. ins--