- Krewetki są bardzo dobrym źródłem białka, a przy okazji zawierają małe ilości tłuszczów. W połączeniu z ugotowanym al dente makaronem i chrupiącymi sezonowymi warzywami zaskoczy nas swoim smakiem.
- W zależności od sezonu warzywa można swobodnie wymieniać. Możemy też użyć mrożonych np. brokułów, czy groszku.
Kaloryczność: 368 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla: 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezmleczna
Makaron z krewetkami i warzywami - składniki:
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki
- 50 ml mleczka kokosowego
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta soli
- 90 g surowych krewetek
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować makaron z krewetkami i warzywami?
Makaron gotujemy al dente.
Do garnka lub na głęboką patelnię wlewamy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy.
Jak zacznie lekko wrzeć, dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i krewetki.
Gotujemy na niedużym płomieniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mieszamy.
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.