• Krewetki są bardzo dobrym źródłem białka, a przy okazji zawierają małe ilości tłuszczów. W połączeniu z ugotowanym al dente makaronem i chrupiącymi sezonowymi warzywami zaskoczy nas swoim smakiem.
  • W zależności od sezonu warzywa można swobodnie wymieniać. Możemy też użyć mrożonych np. brokułów, czy groszku.

Kaloryczność: 368 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla: 1 osoby 

Dieta: tradycyjna, bezmleczna

Makaron z krewetkami i warzywami - składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 90 g surowych krewetek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować makaron z krewetkami i warzywami?

Makaron gotujemy al dente. 

Do garnka lub na głęboką patelnię wlewamy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy. 

Jak zacznie lekko wrzeć, dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i krewetki. 

Gotujemy na niedużym płomieniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mieszamy. 

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.