- Wegetariańskie kotleciki z soczewicy i pieczarek to doskonały zamiennik tradycyjnych kotletów. Już nieduża zmiana produktów zwierzęcych na roślinne przynosi wielkie pozytywne efekty zdrowotne, np. obniżenie ciśnienia.
- Soczewica jest źródłem żelaza niehemowego, czyli roślinnego. Żeby lepiej się przyswajało, warto dodać źródło witaminy C, np. natkę pietruszki.
- Kotleciki można upiec bez dodatku tłuszczu.
Kaloryczność: --nur 416 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:30M 30 minut dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska
Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek - składniki:
- --ing 1 jajo kurze ing--
- --ing 40 g suchej soczewicy czerwonej ing--
- --ing 10 g bułki tartej ing--
- --ing ½ cebuli ing--
- --ing 1 ząbek czosnku ing--
- --ing 1 łyżka oliwy z oliwek ing--
- --ing 9 pieczarek ing--
- --ing 2 łyżeczki natki pietruszki ing--
- --ing 1/4 łyżeczki papryki chili w proszku ing--
- --ing 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy ing--
- --ing 1/3 łyżeczki suszonego oregano ing--
- --ing 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ing--
- --ing Szczypta pieprzu ing--
- --ing Szczypta soli ing--
Jak przygotować wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek?
--ins Soczewicę wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości. Do soczewicy dodajemy przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i pieprz, wszystko mieszamy, gotujemy, aż woda zostanie wchłonięta, i zostawiamy do przestudzenia.
Pieczarki myjemy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz oliwę. Smażymy przez ok. 10 minut. Tak przygotowane pieczarki studzimy i rozdrabniamy w blenderze.
W misce łączymy soczewicę, pieczarki oraz jajko i 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem i dorzucamy posiekaną natkę.
Formujemy kotlety. Smażymy je na złoty kolor, na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. Można je upiec w piekarniku. ing--