• Awokado pełne jest zdrowych tłuszczów, dzięki czemu możemy stosować je jako zamiennik masła. Bardzo dobrze skomponuje się na kanapkach z mozzarellą.
  • Chociaż awokado uznawane jest za zdrowe, to warto pamiętać, że jest źródłem tłuszczów i warto spożywać jego rozsądne ilości.

Kaloryczność: --nur 427 kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:10M 10 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Kanapki z awokado i mozzarellą - składniki:

  • --ing ½ awokado ing--
  • --ing Mały kawałek cebuli ing--
  • --ing 1 pomidor ing--
  • --ing Szczypta pieprzu ing--
  • --ing ½ kulki sera mozzarella light ing--
  • --ing Szczypta soli ing--
  • --ing 2 kromki chleba pełnoziarnistego ing--
  • --ing 1 łyżka soku z cytryny ing--

Kanapki z awokado i mozzarellą  - przygotowanie:

--ins Awokado przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Widelcem rozgniatamy na pastę. 

Smarujemy nią pieczywo, wykładamy plastry mozzarelli, plastry pomidora i odrobinę posiekanej cebulki. 

Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 

Pomidor, który zostanie, kładziemy na talerzyku obok. ins--