- Azjatycki bulion z makaronem i tofu to danie, które wbrew pozorom przygotujemy bardzo szybko.
- Chcesz wersję wegańską? Jajko można zastąpić podsmażonymi pieczarkami.
- Jeśli zaś nie jesteś fanem tofu, możesz zamienić go na kurczaka lub tempeh w wersji roślinnej.
Kaloryczność: --nur 406 kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:30M 30 minut dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna
Azjatycki bulion z makaronem i tofu - składniki:
- --ing 1 jajo kurze ing--
- --ing ½ kostki naturalnego tofu (90 g) ing--
- --ing 1 szklanka bulionu warzywnego ing--
- --ing 1 kapusta pak choi ing--
- --ing 30 g makaronu ryżowego ing--
- --ing 1 łyżka oleju sezamowego ing--
- --ing 1 cebula dymka ing--
- --ing 1 liść wodorostów nori ing--
- --ing 1 łyżka sosu sojowego ing--
Azjatycki bulion z makaronem i tofu - sposób przygotowania:
--ins Przygotowujemy klasyczny bulion warzywny lub używamy bulionu ze słoiczka i 250 ml wody. Doprawiamy go sosem sojowym, olejem sezamowym.
Tofu marynujemy w sosie sojowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż będzie lekko chrupiące z wierzchu.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pak choi rozdzielamy na liście i dusimy na suchej patelni.
Jajko gotujemy na twardo.
Gotowy makaron przekładamy do miski, zalewamy bulionem i układamy pozostałe dodatki.
Nori możemy połamać i położyć na górze lub na dole miseczki. ins--