• Piyaz, czyli turecka sałatka, w której znajdziemy ugotowaną fasolę oraz różne warzywa.
  • W zależności od regionu dodatki się różnią. My pozostaniemy przy wersji oryginalnej.

Kaloryczność: 357 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Piyaz – turecka sałatka z fasoli -– składniki:

  • 1 jajo kurze
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • Porządna garść natki pietruszki
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 110 g fasoli konserwowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Jak przygotować Piyaz, czyli turecką sałatkę z fasoli?

W słoiku mieszamy razem olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli. Zakręcamy go i energicznie wstrząsamy, by składniki się wymieszały. Fasolę odcedzamy, przepłukujemy z zalewy, przekładamy do miski i polewamy większością sosu. Mieszamy.

W małej misce umieszczamy pokrojoną cebulę i natkę i zalewamy resztą sosu. Mieszamy i odstawiamy do macerowania na 15 minut. Dzięki temu cebula stanie się łagodniejsza.

Do cebuli z natką dodajemy fasolę, pokrojone pomidory i mieszamy. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i kładziemy na górze sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.