• Sałatka BLT łączy ze sobą chrupiący bekon, sałatę i soczystego pomidora. Czy to wersja fit? Tak, bo majonezowy sos zamieniamy na zdrowy olej lniany i dostarczamy sobie porcji warzyw.
  • Olej lniany jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.

Kaloryczność: 429 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezmleczna

Sałatka BLT - składniki:

  • 1 minibagietka (ok. 70 g)
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 pomidor
  • Szczypta pieprzu
  • 2 garście rukoli
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka BLT - sposób przygotowania:

Na suchej patelni wykładamy plastry boczku i smażymy, aż będą chrupiące.

Do miseczki nakładamy rukolę, pokrojonego pomidora oraz posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony bekon. 

Skrapiamy olejem lnianym, sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem.

Na tej samej lub innej czystej patelni przygotowujemy grzanki z bagietki - pokrojone na ok. centymetrowe kromki przypiekamy z obu stron.