• Sos teriyaki łączy ze sobą wszystkie znane nam smaki. To sprawia, że wyjątkowo pasuje zarówno do łososia, jak i warzyw. Dodajmy do dania brązowy ryż, żeby nasz posiłek był odpowiednio zbilansowany.
  • Kapusta pak choi lub bok choy jest coraz łatwiej dostępna. Jeśli jednak nie znajdziemy jej w naszym sklepie, możemy użyć kalafiora lub fasolki szparagowej. 
  • Łososia możemy zamienić na inną tłustą rybę, np. pstrąga tęczowego lub makrelę.

Kaloryczność: 476 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezmleczna

Łosoś teriyaki z warzywami i brązowym ryżem - składniki:

  • 100 g brokułów mrożonych (można użyć świeżych)
  • 1 nieduża kapusta chińska (pak choi)
  • 100 g świeżego łososia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Szczypta pieprzu
  • 50 g ryżu brązowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu teriyaki

Łosoś teriyaki z warzywami i brązowym ryżem - przygotowanie:

Łososia marynujemy w sosie teriyaki. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3-4 minuty (ważne, aby go nie rozgotować).

Zamarynowanego łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 7-10 minut. 

Kapustę dzielimy na liście, na patelni rozgrzewamy sos sojowy, olej sezamowy i ok. 50 ml wody. Dorzucamy kapustę i dusimy, aż zmięknie, a woda odparuje.

Łososia podajemy z ugotowanym ryżem, brokułem i kapustą. 

Całość przyprawiamy pieprzem do smaku.