• Uwielbiamy potrawy, które można przygotować w jednym, maksymalnie dwóch naczyniach i nasz dorsz taki właśnie jest. Pieczemy go razem z warzywami. Oddzielnie gotujemy tylko ryż i kolacja gotowa.
  • Jeśli chcemy zmniejszyć ilość naczyń, to ryż możemy zamienić na 2 młode ziemniaki i wszystko upiec wtedy w piekarniku.

Kaloryczność: 401 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa, bezmleczna

Dorsz z pieczonymi warzywami - składniki:

  • ½ bakłażana
  • 150 g cukinii
  • 100 g dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 40 g ryżu brązowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować dorsza z pieczonymi warzywami?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce do pieczenia wykładamy papier. 

Kładziemy filet z dorsza, pokrojone warzywa. 

Całość polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny.

Pieczemy w piekarniku około 20 minut - do miękkości warzyw. 

W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.