• Ten ser zawiera największe ilości wapnia w stosunku do innych.
  • Niewielki dodatek parmezanu do jajecznicy z cukinią wzbogaca jej smak i gwarantuje nowe doznania. 

Kaloryczność: 439 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Jajecznica z cukinią i parmezanem - składniki:

  • ok. 18 g parmezanu
  • 2 jaja kurze
  • ½ cebuli
  • 100 g cukinii 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Jajecznica z cukinią i parmezanem - sposób przygotowania:

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, cukinię i dusimy, aż odparuje większość wody. 

Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i mieszamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Po zdjęciu z patelni posypujemy serem. Podajemy z pełnoziarnistym chlebem.