• Naszą granolę możemy przygotować na dwa sposoby: w piekarniku lub na patelni. Oba zajmują dosłownie chwilę. Podajemy ją z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami. 
  • Nie musimy używać płatków owsianych. Możemy zastąpić je płatkami żytnimi, orkiszowymi lub jaglanymi.
  • Pulpa z mango jest dodatkiem opcjonalnym i można ją zastąpić pulpą z malin, których tu używamy. 
  • Gdyby został nam nadmiar pulpy mango, to z powodzeniem możemy ją zamrozić w pojemniczku i użyć do innego przepisu.

Kaloryczność: 456 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Granola na jogurcie z owocami - składniki:

  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 garść (50 g) borówek
  • 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 garść (70 g) malin
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki (90 ml) pulpy z mango

Granola na jogurcie z owocami - przygotowanie:

Płatki owsiane i orzechy mieszamy z kakao i 2-3 łyżkami wody. 

Mieszamy, żeby lekko się skleiły. Możemy upiec je w piekarniku lub na suchej patelni.

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy pulpę mango, granolę i owoce.