- Naszą granolę możemy przygotować na dwa sposoby: w piekarniku lub na patelni. Oba zajmują dosłownie chwilę. Podajemy ją z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami.
- Nie musimy używać płatków owsianych. Możemy zastąpić je płatkami żytnimi, orkiszowymi lub jaglanymi.
- Pulpa z mango jest dodatkiem opcjonalnym i można ją zastąpić pulpą z malin, których tu używamy.
- Gdyby został nam nadmiar pulpy mango, to z powodzeniem możemy ją zamrozić w pojemniczku i użyć do innego przepisu.
Kaloryczność: 456 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Granola na jogurcie z owocami - składniki:
- 10 g orzechów włoskich
- 1 garść (50 g) borówek
- 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 1 łyżka kakao
- 1 garść (70 g) malin
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki (90 ml) pulpy z mango
Granola na jogurcie z owocami - przygotowanie:
Płatki owsiane i orzechy mieszamy z kakao i 2-3 łyżkami wody.
Mieszamy, żeby lekko się skleiły. Możemy upiec je w piekarniku lub na suchej patelni.
Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy pulpę mango, granolę i owoce.