• Uwielbiamy śniadania na słodko, dzięki którym nie mamy już ochoty na podjadanie słodkości w ciągu dnia. Dodatek owoców jest zawsze mile widziany w takich przepisach.
  • Placuszki z ricottą są bardzo kremowe i sycące. Podajemy je z malinami, które przełamią słodkość swoją lekką kwasowością. 
  • Poza sezonem możemy użyć mrożonych malin.
  • Możemy je także wymienić na inne owoce jagodowe. 

Kaloryczność: --nur 458kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Placuszki z ricotty z malinami - składniki:

  • --ing 1 jajo kurze ing--
  • --ing 2 łyżki mąki pszenna, typ 1850 ing--
  • --ing 1 garść (70g) malin ing--
  • --ing 1 łyżeczka oleju rzepakowy ing--
  • --ing ½ łyżeczki proszku do pieczenia ing--
  • --ing 125g sera ricotta ing--
  • --ing 50ml mleka 2% tłuszczu ing--

Placuszki z ricotty z malinami - sposób przygotowania:

--ins W miseczce lub naczyniu blendera miksujemy razem jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i ricottę. 

Na patelni rozgrzewamy olej. 

Wykładamy nieduże porcje ciasta, wciskamy do każdego placka 1-2 maliny i przykrywamy kolejną warstwą. 

Smażymy na niedużym ogniu na złoto z obu stron. ins--