- Uwielbiamy śniadania na słodko, dzięki którym nie mamy już ochoty na podjadanie słodkości w ciągu dnia. Dodatek owoców jest zawsze mile widziany w takich przepisach.
- Placuszki z ricottą są bardzo kremowe i sycące. Podajemy je z malinami, które przełamią słodkość swoją lekką kwasowością.
- Poza sezonem możemy użyć mrożonych malin.
- Możemy je także wymienić na inne owoce jagodowe.
Kaloryczność: --nur 458kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska
Placuszki z ricotty z malinami - składniki:
- --ing 1 jajo kurze ing--
- --ing 2 łyżki mąki pszenna, typ 1850 ing--
- --ing 1 garść (70g) malin ing--
- --ing 1 łyżeczka oleju rzepakowy ing--
- --ing ½ łyżeczki proszku do pieczenia ing--
- --ing 125g sera ricotta ing--
- --ing 50ml mleka 2% tłuszczu ing--
Placuszki z ricotty z malinami - sposób przygotowania:
--ins W miseczce lub naczyniu blendera miksujemy razem jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i ricottę.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Wykładamy nieduże porcje ciasta, wciskamy do każdego placka 1-2 maliny i przykrywamy kolejną warstwą.
Smażymy na niedużym ogniu na złoto z obu stron. ins--