• Leczo w wersji fit? Postawmy na najzdrowszą na świecie kuchnię śródziemnomorską i zamieńmy kiełbasę na lekkiego indyka. Ograniczymy tym samym ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. 
  • Nasze leczo możemy podawać z kromką pełnoziarnistego pieczywa lub dorzucić do gotowania niedużego młodego ziemniaka.

Kaloryczność: -nur 412kcal nur-

Czas przygotowania: -dur:30M 30 minut dur-

Przepis dla -yl:1 1 osoby yl-

Dieta: tradycyjna, bezmleczna

Śródziemnomorskie leczo z indykiem - składniki:

  • --ing Kilka listków świeżej bazylii ing--
  • --ing ½ cebuli ing--
  • --ing 150g cukinii ing--
  • --ing 1 ząbek czosnku ing--
  • --ing 90g mięsa z piersi indyka ing--
  • --ing 1 łyżka oliwy ing--
  • --ing ½ papryki czerwonej ing--
  • --ing 2 łyżeczki natki pietruszki ing--
  • --ing 200ml pomidorów w puszce ing--
  • --ing Szczypta pieprzu ing--
  • --ing Szczypta soli ing--
  • --ing 1 kromka chleba pełnoziarnistego ing--

Śródziemnomorskie leczo z indykiem - jak przygotować?

--ins Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w grubą kostkę. Mięso także myjemy i kroimy w kostkę. 

Na rozgrzanej oliwie szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cebulę, paprykę i mięso.

Doprawiamy solą i pieprzem. 

Podsmażamy, aż mięso będzie ścięte z każdej strony. 

Całość zalewamy pomidorami, dusimy pod przykryciem około 10 minut. 

Posypujemy posiekanymi ziołami. ins--