• Makaron soba wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i gryczanej pasuje zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno.
  • Lato to doskonały moment, by wykorzystać sezonowe warzywa i upiec je w piekarniku. W połączeniu z makaronem soba mamy gotowy pełnowartościowy posiłek.

Kaloryczność: --nur 461kcal nur--

Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--

Czas pieczenia: --dur:10M 10 minut dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Makaron soba z pieczonymi warzywami - składniki:

  • --ing ½ bakłażana ing--
  • --ing 100g kalafiora ing--
  • --ing 50g makaronu soba ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego majeranku ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego oregano ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego tymianku ing--
  • --ing 100g fasolki szparagowej żółtej ing--
  • --ing 10g masła klarowanego ing-- 
  • --ing 1 łyżka (20g) pesto ing--

Jak przygotować makaron soba z pieczonymi warzywami?

--ins Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 10 minut. Kiedy puści wodę, przepłukujemy go na sicie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Obok wykładamy umyte różyczki kalafiora oraz fasolkę szparagową. 

Roztapiamy masło i mieszamy z ziołami. Taką mieszanką polewamy wszystkie warzywa.

Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

W tym czasie makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jak się ugotuje, odlewamy i przelewamy wodą. 

Mieszamy z pesto i przekładamy do miseczki. Wykładamy upieczone warzywa. ins--