- Makaron soba wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i gryczanej pasuje zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno.
- Lato to doskonały moment, by wykorzystać sezonowe warzywa i upiec je w piekarniku. W połączeniu z makaronem soba mamy gotowy pełnowartościowy posiłek.
Kaloryczność: --nur 461kcal nur--
Czas przygotowania: --dur:20M 20 minut dur--
Czas pieczenia: --dur:10M 10 minut dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska
Makaron soba z pieczonymi warzywami - składniki:
- --ing ½ bakłażana ing--
- --ing 100g kalafiora ing--
- --ing 50g makaronu soba ing--
- --ing 1 łyżeczka suszonego majeranku ing--
- --ing 1 łyżeczka suszonego oregano ing--
- --ing 1 łyżeczka suszonego tymianku ing--
- --ing 100g fasolki szparagowej żółtej ing--
- --ing 10g masła klarowanego ing--
- --ing 1 łyżka (20g) pesto ing--
Jak przygotować makaron soba z pieczonymi warzywami?
--ins Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 10 minut. Kiedy puści wodę, przepłukujemy go na sicie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Obok wykładamy umyte różyczki kalafiora oraz fasolkę szparagową.
Roztapiamy masło i mieszamy z ziołami. Taką mieszanką polewamy wszystkie warzywa.
Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
W tym czasie makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jak się ugotuje, odlewamy i przelewamy wodą.
Mieszamy z pesto i przekładamy do miseczki. Wykładamy upieczone warzywa. ins--