• Tosty na słodko? Koniecznie z lekką ricottą i soczystymi śliwkami
  • Sezon na śliwki powoli się zaczyna. Te owoce są źródłem błonnika pokarmowego i wspomagają pracę jelit.

Kaloryczność: 423 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia:  10-15 minut

Przepis dla 1 osoby 

Dieta: wegetariańska

Tosty z ricottą i śliwkami - składniki:

  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 125 g sera ricotta
  • 2 śliwki
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Tosty z ricottą i śliwkami - sposób przygotowania:

Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy z nich pestki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy miód rozmaryn. 

Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-15 minut. 

Śliwki powinny być miękkie, ale zachowywać kształt. 

Możemy je przygotować również na patelni.

Pieczywo układamy na suchej, rozgrzanej patelni i podpiekamy z dwóch stron. Zdejmujemy na talerzyk i smarujemy grubo serem ricotta.

Na wierzchu układamy upieczone śliwki. Całość oprószamy pieprzem.