- Huevos rancheros to kwintesencja kuchni meksykańskiej.
- Zaskoczy nas bogactwem smaków - od ostrego chili do delikatnych pomidorów.
Kaloryczność: --nur 486kcal nur--
Czas przygotowania: --dur 20M dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska
Huevos rancheros - składniki:
- --ing 2 jaja kurze ing--
- --ing ½ cebuli ing--
- --ing 1 ząbek czosnku ing--
- --ing 1 łyżeczka oliwy ing--
- --ing ½ papryczki chili ing--
- --ing ½ papryki czerwonej ing--
- --ing 200ml pomidorów w puszce ing--
- --ing 2 kromki chleba pełnoziarnistego ing--
- --ing 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ing--
- --ing 1 łyżeczka oregano ing--
Jak przygotować huevos rancheros?
--ins Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy warzywa.
Dodajemy papryczkę chili. Przyprawiamy słodką papryką oraz oregano.
Wlewamy pomidory z puszki. Dusimy ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.
Robimy dwa miejsca na jajka, wbijamy i całość dusimy pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Podajemy z chlebem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. ins--