Huevos rancheros to kwintesencja kuchni meksykańskiej. Zaskoczy nas bogactwem smaków - od ostrego chili do delikatnych pomidorów. 

Kaloryczność: 486 kcal

Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla jednej osoby

Dieta: wegetariańska

Huevos rancheros – składniki:

  • 2 jaja
  • cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 ml pomidorów w puszce
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • łyżeczka oregano

Jak przygotować huevos rancheros?

1. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. 

2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy warzywa. 

3. Dodajemy papryczkę chili. Przyprawiamy słodką papryką oraz oregano. 

4. Wlewamy pomidory z puszki. Dusimy ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. 

5. Robimy dwa miejsca na jajka, wbijamy i całość dusimy pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.

6. Podajemy z chlebem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.