Huevos rancheros to kwintesencja kuchni meksykańskiej. Zaskoczy nas bogactwem smaków - od ostrego chili do delikatnych pomidorów.
Kaloryczność: 486 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla jednej osoby
Dieta: wegetariańska
Huevos rancheros – składniki:
- 2 jaja
- cebuli
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 ml pomidorów w puszce
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka oregano
Jak przygotować huevos rancheros?
1. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy warzywa.
3. Dodajemy papryczkę chili. Przyprawiamy słodką papryką oraz oregano.
4. Wlewamy pomidory z puszki. Dusimy ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.
5. Robimy dwa miejsca na jajka, wbijamy i całość dusimy pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
6. Podajemy z chlebem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.