• Huevos rancheros to kwintesencja kuchni meksykańskiej.
  • Zaskoczy nas bogactwem smaków - od ostrego chili do delikatnych pomidorów. 

Kaloryczność: --nur 486kcal nur--

Czas przygotowania: --dur 20M dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Huevos rancheros - składniki:

  • --ing 2 jaja kurze ing--
  • --ing ½ cebuli ing--
  • --ing 1 ząbek czosnku ing--
  • --ing 1 łyżeczka oliwy ing--
  • --ing ½ papryczki chili ing--
  • --ing ½ papryki czerwonej ing--
  • --ing 200ml pomidorów w puszce ing--
  • --ing 2 kromki chleba pełnoziarnistego ing--
  • --ing 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ing--
  • --ing 1 łyżeczka oregano ing--

Jak przygotować huevos rancheros?

--ins Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy warzywa. 

Dodajemy papryczkę chili. Przyprawiamy słodką papryką oraz oregano. 

Wlewamy pomidory z puszki. Dusimy ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. 

Robimy dwa miejsca na jajka, wbijamy i całość dusimy pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.

Podajemy z chlebem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. ins--