- Cukinia jest warzywem, które zawiera dużo wody, idealnie sprawdzi się w letniej diecie, dając uczucie orzeźwienia.
- Cukinia zapiekana z fetą to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej.
Kaloryczność: --nur 401kcal nur--
Czas przygotowania: --dur 10M dur--
Czas pieczenia: --dur 20M dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska
Cukinia zapiekana z fetą - składniki:
- --ing ½ cebuli ing--
- --ing 1 nieduża (ok 150g) cukinia ing--
- --ing 1 ząbek czosnku ing--
- --ing 2 łyżeczki natki pietruszki ing--
- --ing 200ml pomidorów w puszce ing--
- --ing 1 łyżeczka suszonego oregano ing--
- --ing Szczypta pieprzu ing--
- --ing 110g fasola konserwowej ing--
- --ing 50g sera feta ing--
Cukinia zapiekana z fetą - sposób przygotowania:
--ins Niedużą cukinię kroimy wzdłuż i delikatnie wydrążamy miąższ, aby powstało zagłębienie.
Fasolę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni lekko dusimy warzywa, dodajemy pomidory z puszki, fasolę oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym układamy cukinię, zalewamy sosem i posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut. ins--