• Cukinia jest warzywem, które zawiera dużo wody, idealnie sprawdzi się w letniej diecie, dając uczucie orzeźwienia.
  • Cukinia zapiekana z fetą to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej.

Kaloryczność: --nur 401kcal nur--

Czas przygotowania: --dur 10M dur--

Czas pieczenia: --dur 20M dur-- 

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Cukinia zapiekana z fetą - składniki:

  • --ing ½ cebuli ing--
  • --ing 1 nieduża (ok 150g) cukinia ing--
  • --ing 1 ząbek czosnku ing--
  • --ing 2 łyżeczki natki pietruszki ing--
  • --ing 200ml pomidorów w puszce ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego oregano ing--
  • --ing Szczypta pieprzu ing--
  • --ing 110g fasola konserwowej ing--
  • --ing 50g sera feta ing--

Cukinia zapiekana z fetą - sposób przygotowania:

--ins Niedużą cukinię kroimy wzdłuż i delikatnie wydrążamy miąższ, aby powstało zagłębienie.

Fasolę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni lekko dusimy warzywa, dodajemy pomidory z puszki, fasolę oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

W naczyniu żaroodpornym układamy cukinię, zalewamy sosem i posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut. ins--