• Kuchnia włoska jest coraz bardziej popularna, a my możemy poznać wiele jej tradycyjnych smaków.
  • Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie. To jednak nic w porównaniu z Włochami, których wynik wynosi… ponad 25 kilogramów!
  • Makaron z cukinią i pomidorami pomoże nam poprawić ten wynik, a przy okazji zaskoczy smakiem i lekkością.

Kaloryczność: --nur 449kcal nur--

Czas przygotowania: --dur 20M dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska

Makaron z cukinią i pomidorami - składniki:

  • --ing ½ cebuli ing--
  • --ing 150g cukinii ing--
  • --ing 1 ząbek czosnku ing--
  • --ing 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ing--
  • --ing 40g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki ing--
  • --ing 1 łyżeczka oliwy ing--
  • --ing 1 pomidor ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego oregano ing--
  • --ing Szczypta pieprzu ing--
  • --ing 1 łyżeczka suszonego tymianku ing--
  • --ing 50g sera feta ing--

Jak przygotować makaron z cukinią i pomidorami?

--ins Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. 

Pomidora możemy sparzyć i obrać ze skórki. Możemy też nie obierać - wtedy kroimy go w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i dusimy na niedużym ogniu, aż zmiękną, a pomidor się rozpadnie. 

Dodajemy koncentrat, pieprz i zioła. Mieszamy i dodajemy ugotowany i odcedzony makaron

Posypujemy pokruszoną w dłoniach fetą. ins--