- Sałatki makaronowe raczej nie kojarzą się nam zbyt zdrowo. Wszystko to z powodu przelania ich tłustymi i kalorycznymi sosami. Jednak nasza sałatka makaronowa z szynką i serem dzięki warzywom będzie sycąca, ale nie ciężka.
- Niewątpliwym plusem tego przepisu jest fakt, że można do niego użyć wszystkich warzywnych resztek, które zostały nam w lodówce. Nic się wtedy nie zmarnuje.
Kaloryczność: --nur 453kcal nur--
Czas przygotowania: --dur 25M dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: tradycyjna
Sałatka makaronowa z szynką i serem - składniki:
- --ing 150g brokułów ing--
- --ing ½ majonezu ing--
- --ing 30g makaronu pełnoziarnistego świderki ing--
- --ing 1 marchew ing--
- --ing ½ papryki czerwonej ing--
- --ing Szczypta pieprzu ing--
- --ing 2 plastry sera gouda light ing--
- --ing Szczypta soli ing--
- --ing 3 plastry szynki z indyka ing--
- --ing 1 łyżka octu jabłkowego ing--
Sałatka makaronowa z szynką i serem - sposób przygotowania:
--ins Makaron i brokuły gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
W tym czasie średnią marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser, szynkę i paprykę kroimy w kostkę.
Przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany makaron i pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła.
Majonez mieszamy z octem, solą i pieprzem i dodajemy do sałatki.
Dokładnie mieszamy. ins--