• Sałatki makaronowe raczej nie kojarzą się nam zbyt zdrowo. Wszystko to z powodu przelania ich tłustymi i kalorycznymi sosami. Jednak nasza sałatka makaronowa z szynką i serem dzięki warzywom będzie sycąca, ale nie ciężka.
  • Niewątpliwym plusem tego przepisu jest fakt, że można do niego użyć wszystkich warzywnych resztek, które zostały nam w lodówce. Nic się wtedy nie zmarnuje.

Kaloryczność: --nur 453kcal nur--

Czas przygotowania: --dur 25M dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: tradycyjna

Sałatka makaronowa z szynką i serem - składniki:

  • --ing 150g brokułów ing--
  • --ing ½ majonezu ing--
  • --ing 30g makaronu pełnoziarnistego świderki  ing--
  • --ing 1 marchew ing--
  • --ing ½ papryki czerwonej ing--
  • --ing Szczypta pieprzu ing--
  • --ing 2 plastry sera gouda light  ing--
  • --ing Szczypta soli ing--
  • --ing 3 plastry szynki z indyka ing--
  • --ing 1 łyżka octu jabłkowego ing--

Sałatka makaronowa z szynką i serem  - sposób przygotowania:

--ins Makaron i brokuły gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 

W tym czasie średnią marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser, szynkę i paprykę kroimy w kostkę.

Przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany makaron i pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła. 

Majonez mieszamy z octem, solą i pieprzem i dodajemy do sałatki. 

Dokładnie mieszamy. ins--