• Pudding ryżowy z letnimi owocami to przepis znany nam z okresu dzieciństwa. Znacie? Lubicie?
  • Dzięki dodatkowi cynamonu i kardamonu to danie zyskuje niespotykany aromat. 
  • Te przyprawy wykazują też wiele pozytywnych efektów zdrowotnych - cynamon uwrażliwia komórki organizmu na działanie insuliny, a kardamon wpływa na trawienie. Możemy je dodawać do każdego posiłku na słodko. 

Kaloryczność: --nur 422kcal nur--

Czas przygotowania: --dur 15M dur--

Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Pudding ryżowy z letnimi owocami - składniki:

  • --ing 2 garście (100g) borówek ing--
  • --ing 1 łyżeczka ksylitolu ing--
  • --ing 1 garść (70g) malin ing--
  • --ing 150ml mleka spożywczego 2% tłuszczu ing--
  • --ing 15g orzechów laskowych ing--
  • --ing 3/4 łyżeczki cynamonu ing--
  • --ing 2/3 łyżeczki kardamonu ing--
  • --ing 30g ryżu Basmati ing--
  • --ing 5g skrobi ziemniaczanej ing--

Jak przygotować pudding ryżowy z letnimi owocami?

--ins Ryż gotujemy na mleku, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i słodzik. 

Skrobię mieszamy z ok. 50 ml wody i wlewamy do ryżu. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. 

Przekładamy do miseczki. 

W czasie gotowania ryżu w drugim garnku gotujemy owoce, aż zaczną się rozpadać. 

Owoce przekładamy na ryż. Dodajemy pokruszone orzechy ins--