- Pudding ryżowy z letnimi owocami to przepis znany nam z okresu dzieciństwa. Znacie? Lubicie?
- Dzięki dodatkowi cynamonu i kardamonu to danie zyskuje niespotykany aromat.
- Te przyprawy wykazują też wiele pozytywnych efektów zdrowotnych - cynamon uwrażliwia komórki organizmu na działanie insuliny, a kardamon wpływa na trawienie. Możemy je dodawać do każdego posiłku na słodko.
Kaloryczność: --nur 422kcal nur--
Czas przygotowania: --dur 15M dur--
Przepis dla --yl:1 1 osoby yl--
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Pudding ryżowy z letnimi owocami - składniki:
- --ing 2 garście (100g) borówek ing--
- --ing 1 łyżeczka ksylitolu ing--
- --ing 1 garść (70g) malin ing--
- --ing 150ml mleka spożywczego 2% tłuszczu ing--
- --ing 15g orzechów laskowych ing--
- --ing 3/4 łyżeczki cynamonu ing--
- --ing 2/3 łyżeczki kardamonu ing--
- --ing 30g ryżu Basmati ing--
- --ing 5g skrobi ziemniaczanej ing--
Jak przygotować pudding ryżowy z letnimi owocami?
--ins Ryż gotujemy na mleku, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i słodzik.
Skrobię mieszamy z ok. 50 ml wody i wlewamy do ryżu. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje.
Przekładamy do miseczki.
W czasie gotowania ryżu w drugim garnku gotujemy owoce, aż zaczną się rozpadać.
Owoce przekładamy na ryż. Dodajemy pokruszone orzechy ins--