- Właśnie w tym momencie, w samym środku lata, warzywa są najsmaczniejsze. Powinniśmy korzystać, ile się da.
- Pieczone letnie warzywa stanowią idealny dodatek do dań z grilla. Mogą też być samodzielnym posiłkiem.
Kaloryczność: 382 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Pieczone letnie warzywa - składniki:
- ½ bakłażana
- ½ cebuli
- ok. 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 pomidor
- ½ kulki sera mozzarella light
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżeczki koperku
- 1 łyżka octu jabłkowego
Jak przygotować pieczone letnie warzywa?
Papryki, bakłażan i cukinię kroimy w większą kostkę, cebulę w piórka. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w duże kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut, następnie odkrywamy i pieczemy dalej 20 minut.
Przygotowujemy dressing: łyżeczkę oliwy mieszamy z octem jabłkowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. Polewamy upieczone warzywa.
Wierzch posypujemy porwaną w dłoniach mozzarellą. Podajemy na ciepło lub na zimno.