• Właśnie w tym momencie, w samym środku lata, warzywa są najsmaczniejsze. Powinniśmy korzystać, ile się da.
  • Pieczone letnie warzywa stanowią idealny dodatek do dań z grilla. Mogą też być samodzielnym posiłkiem.

Kaloryczność: 382 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Pieczone letnie warzywa - składniki:

  • ½ bakłażana
  • ½ cebuli
  • ok. 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • ½ kulki sera mozzarella light
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżeczki koperku
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Jak przygotować pieczone letnie warzywa?

Papryki, bakłażan i cukinię kroimy w większą kostkę, cebulę w piórka. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w duże kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut, następnie odkrywamy i pieczemy dalej 20 minut.

Przygotowujemy dressing: łyżeczkę oliwy mieszamy z octem jabłkowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. Polewamy upieczone warzywa.

Wierzch posypujemy porwaną w dłoniach mozzarellą. Podajemy na ciepło lub na zimno.