- Twarogowe placuszki z malinami to przepis, który możemy przygotować razem z dziećmi.
- Posiłki na słodko, jeśli są dobrze zbilansowane, pozwalają nam zaspokoić ochotę na słodycze w ciągu dnia.
Kaloryczność: 440 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Twarogowe placuszki z malinami - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 garście malin
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki mąki owsianej
Twarogowe placuszki z malinami - przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę i słodzik. Mieszamy do połączenia. W razie potrzeby dodajemy 30 ml wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łyżką nakładamy małe porcje, formując placki.
Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Usmażone placki podajemy z dodatkiem owoców.
Erytrytol jest mniej słodki niż ksylitol, a nawet cukier. Daj go po prostu trochę więcej, może 1,5-2 łyżeczki.