• Twarogowe placuszki z malinami to przepis, który możemy przygotować razem z dziećmi.
  • Posiłki na słodko, jeśli są dobrze zbilansowane, pozwalają nam zaspokoić ochotę na słodycze w ciągu dnia.

Kaloryczność: 440 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Twarogowe placuszki z malinami - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 garście malin
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki mąki owsianej 

Twarogowe placuszki z malinami - przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę i słodzik. Mieszamy do połączenia. W razie potrzeby dodajemy 30 ml wody.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łyżką nakładamy małe porcje, formując placki.

Smażymy z obu stron do zrumienienia.

Usmażone placki podajemy z dodatkiem owoców.