• Czerwona soczewica jest najlżejsza dla żołądka spośród wszystkich nasion roślin strączkowych. By dodatkowo wspomóc się w jej trawieniu i przy okazji zadbaniu o przyswajanie żelaza, możemy namoczyć ją w zimnej wodzie przez kilka godzin przed ugotowaniem.
  • Kanapki z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów to zaskakujące połączenie smakowe strączków i suszonych pomidorów pełnych umami.

Kaloryczność: 463 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Kanapki z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów - składniki:

Jak przygotować kanapki z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów?

Soczewicę gotujemy do miękkości (czerwona gotuje się o wiele szybciej). Jeśli używamy soczewicy z puszki, dokładnie opłuczmy ją z zalewy. 

Przekładamy ją do naczynia blendera, dodajemy pomidory, przyprawy i blendujemy na gładką masę. 

W razie potrzeby dodajemy trochę wody.

Pastą smarujemy pieczywo i wykładamy pokrojoną w słupki paprykę.