• Potrawka z kurczaka z kaszą to wersja fit tradycyjnego polskiego dania
  • W tym przepisie użyliśmy kaszy gryczanej, jednak idealnie pasować będą też pęczak, kasza owsiana czy orkiszowa.

Kaloryczność: 394 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Potrawka z kurczaka z kaszą - składniki:

  • ½ cebuli
  • 80 g groszku zielonego
  • 70 g mięsa z piersi kurczaka
  • 30 g kaszy gryczanej
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 50 ml śmietany 12% 

Potrawka z kurczaka z kaszą - sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty. 

Dodajemy marchewkę, przesmażamy. Wlewamy kilka łyżek wody (3-4 łyżki), przykrywamy patelnię i gotujemy przez 7-10 minut lub dłużej, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. 

Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy śmietanę, dodajemy groszek i mięso. Gotujemy przez 5-7 minut, aż groszek się ugotuje, a mięso zetknie. 

Potrawkę z kurczaka doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Jeśli potrawka będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy ją kilkoma łyżkami wody lub bulionu.

Podajemy z ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu kaszą gryczaną i posiekaną natką.