- Potrawka z kurczaka z kaszą to wersja fit tradycyjnego polskiego dania
- W tym przepisie użyliśmy kaszy gryczanej, jednak idealnie pasować będą też pęczak, kasza owsiana czy orkiszowa.
Kaloryczność: 394 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Potrawka z kurczaka z kaszą - składniki:
- ½ cebuli
- 80 g groszku zielonego
- 70 g mięsa z piersi kurczaka
- 30 g kaszy gryczanej
- 1 marchew
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 50 ml śmietany 12%
Potrawka z kurczaka z kaszą - sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty.
Dodajemy marchewkę, przesmażamy. Wlewamy kilka łyżek wody (3-4 łyżki), przykrywamy patelnię i gotujemy przez 7-10 minut lub dłużej, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy śmietanę, dodajemy groszek i mięso. Gotujemy przez 5-7 minut, aż groszek się ugotuje, a mięso zetknie.
Potrawkę z kurczaka doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jeśli potrawka będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy ją kilkoma łyżkami wody lub bulionu.
Podajemy z ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu kaszą gryczaną i posiekaną natką.