• Tofu to najlepsze źródło roślinnego białka. Czemu warto wprowadzić je do swojej diety? Wiele badań naukowych pokazuje pozytywne skutki zdrowotne w przypadku zmiany niedużej ilości produktów zwierzęcych na roślinne. Dzięki temu możemy uniknąć np. cukrzycy, chorób układu krążenia czy podwyższonego cholesterolu.
  • Tofucznica z suszonymi pomidorami do złudzenia przypomina tradycyjną jajecznicę.
  • Sól kala namak i płatki drożdżowe są dodatkami smakowymi – można je pominąć.

Kaloryczność: 443 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Tofucznica z suszonymi pomidorami – składniki:

  • 90 g tofu wędzonego 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 4 plastry pomidorów suszonych w oleju 
  • Szczypta soli kala namak 

Tofucznica z suszonymi pomidorami – sposób przygotowania:

Tofu wyjmujemy z opakowania, odlewamy zalewę. Kruszymy w palcach lub rozgniatamy widelcem. Pieczarki kroimy w plasterki. Suszone pomidory odsączamy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, smażymy na średnim ogniu przez 5-6 minut.

Wrzucamy pokruszone tofu, mieszamy.

Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy kurkumę, płatki drożdżowe, smażymy, mieszając przez około 2 minuty.

Wody należy dodać tyle, aby konsystencja potrawy była odpowiednia (jak jajecznica). Doprawiamy tofucznicę solą (sól kala namak daje charakterystyczny jajeczny posmak, ale jest dodatkiem smakowym. Możemy użyć normalnej soli).

Jeszcze chwilkę podgrzewamy, po czym nakładamy tofucznicę na talerz. Podajemy z pieczywem.