• Grzanki z serem pleśniowym to przepis, który zagwarantuje nam nowe, niezwykłe wrażenia smakowe.
  • Sery pleśniowe, chociaż nie wyglądają zachęcająco, są wysoce cenione przez koneserów. Nic dziwnego, ich charakterystycznego smaku nie da się porównać do niczego innego.
  • Jeśli jednak nie jesteśmy fanami takich smaków, ser pleśniowy możemy zamienić na np. mozzarellę.

Kaloryczność: 387 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Grzanki z serem pleśniowym - składniki:

  • 1 pomidor
  • Szczypta pieprzu
  • 1 garść rukoli
  • 50 g sera pleśniowego lazur błękitny
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego 

Grzanki z serem pleśniowym  - sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. 

Na blaszce wyłożonej papierem kładziemy kromki pełnoziarnistego pieczywa, na nie wykładamy pokrojonego z cienkie plastry pomidora oraz plastry sera. 

Zapiekamy, aż ser się rozpuści. 

Po wyjęciu na talerz oprószamy pieprzem i posypujemy rukolą. 

Jeśli został nam pomidor, który nie został upieczony na grzankach, zjadamy razem z nimi.