• Ciabatta swoje pochodzenie ma we Włoszech. Nic dziwnego więc, że pasuje do niej włoska szynka parmeńska. 
  • Ciabatta z szynką parmeńską to kulinarna podróż do Włoch i charakterystyczny smak wędliny. Jeśli jednak jest on dla nas zbyt intensywny, możemy zamienić ją na delikatniejszą wędlinę z indyka. 

Kaloryczność: 485 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezmleczna

Ciabatta z szynką parmeńską - składniki:

  • 1 ciabatta 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 pomidor 
  • szczypta pieprzu
  • 3 plastry szynki parmeńskiej

Ciabatta z szynką parmeńską  - sposób przygotowania:

Bułkę kroimy wzdłuż, skrapiamy oliwą. 

Dodajemy plasterki szynki oraz plastry pomidora. Doprawiamy pieprzem. 

Nakładamy górną część bułki i zapiekamy razem przez 5-7 minut.

Pozostałego pomidora kroimy w plasterki i układamy na talerzyku obok.