- Ciabatta swoje pochodzenie ma we Włoszech. Nic dziwnego więc, że pasuje do niej włoska szynka parmeńska.
- Ciabatta z szynką parmeńską to kulinarna podróż do Włoch i charakterystyczny smak wędliny. Jeśli jednak jest on dla nas zbyt intensywny, możemy zamienić ją na delikatniejszą wędlinę z indyka.
Kaloryczność: 485 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezmleczna
Ciabatta z szynką parmeńską - składniki:
- 1 ciabatta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- szczypta pieprzu
- 3 plastry szynki parmeńskiej
Ciabatta z szynką parmeńską - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż, skrapiamy oliwą.
Dodajemy plasterki szynki oraz plastry pomidora. Doprawiamy pieprzem.
Nakładamy górną część bułki i zapiekamy razem przez 5-7 minut.
Pozostałego pomidora kroimy w plasterki i układamy na talerzyku obok.