• Pieczarkowe gryczotto z powodzeniem zastąpi risotto, którego indeks glikemiczny jest wysoki ze względu na mocno rozgotowany kleisty ryż. 
  • Kasza gryczana jest źródłem magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. 

Kaloryczność: 324 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Pieczarkowe gryczotto - składniki:

  • ok. 24 g parmezanu
  • ½ cebuli
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub 250 ml wody i łyżeczka bulionu ze słoiczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli

Jak przygotować pieczarkowe gryczotto?

Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa, sól, tymianek i cząber. Dusimy, aż pieczarki odparują całą wodę. 

Dodajemy kaszę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty. 

Dodajemy ser, wyłączamy palnik, a przykryte naczynie zostawiamy na 3-4 minuty, by kaszotto odpoczęło. 

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.