• Baba Ghanoush to aromatyczna pasta do pieczywa, która pochodzi z kuchni arabskiej.
  • Oryginalnie bakłażany opieka się nad wolnym ogniem. Jeśli mamy możliwość, możemy opiec je na kuchence gazowej. 

Kaloryczność: 365 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezmleczna

Baba Ghanoush - składniki:

  • ½ bakłażana
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g tahini
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 1 marchew 
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • ½ papryki czerwonej

Jak przygotować Baba Ghanoush?

Bakłażan myjemy, kroimy w plastry i solimy (to bardzo ważne - wyciąga goryczkę z warzywa). Jak pojawią się kropelki wody, ścieramy je ręcznikiem papierowym. 

Tak przygotowany bakłażan pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Jak przestygnie, obieramy ze skórki, odciskamy nadmiar wody i przekładamy do naczynia blendera.

Dodajemy tahini, czosnek, sok z cytryny oraz pieprz i blendujemy na gładką pastę.

Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem i pokrojonymi w słupki warzywami.