- Baba Ghanoush to aromatyczna pasta do pieczywa, która pochodzi z kuchni arabskiej.
- Oryginalnie bakłażany opieka się nad wolnym ogniem. Jeśli mamy możliwość, możemy opiec je na kuchence gazowej.
Kaloryczność: 365 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska, bezmleczna
Baba Ghanoush - składniki:
- ½ bakłażana
- 1 ząbek czosnku
- 30 g tahini
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 1 marchew
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- ½ papryki czerwonej
Jak przygotować Baba Ghanoush?
Bakłażan myjemy, kroimy w plastry i solimy (to bardzo ważne - wyciąga goryczkę z warzywa). Jak pojawią się kropelki wody, ścieramy je ręcznikiem papierowym.
Tak przygotowany bakłażan pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Jak przestygnie, obieramy ze skórki, odciskamy nadmiar wody i przekładamy do naczynia blendera.
Dodajemy tahini, czosnek, sok z cytryny oraz pieprz i blendujemy na gładką pastę.
Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem i pokrojonymi w słupki warzywami.