• Bób jest rośliną strączkową, zawiera więc większe ilości białka w porównaniu z innymi warzywami.
  • Sezon na niego jest krótki, jednak bób można zamrozić, by zatrzymać wspomnienie lata na dłużej.
  • Pasta ful z pieczoną papryką dzięki dużej zawartości aromatycznych warzyw może powodować uczucie rozgrzania. Jednak to dobra wiadomość - gdy temperatura naszego ciała wzrośnie, nasz organizm naturalnie będzie chciał się ochłodzić, więc będziemy mieć wrażenie, że jest nam chłodniej. 

Kaloryczność: 363 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: ok. 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezmleczna

Pasta ful z pieczoną papryką - składniki:

  • 1 większa garść (ok. 100 g) bobu
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • ½ papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 1 jajo kurze
  • garść rukoli

Pasta ful z pieczoną papryką - sposób przygotowania:

Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy. Paprykę pieczemy w piekarniku, aż będzie miękka, a skórka będzie łatwo odchodzić. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz sól. 

Smażymy na niedużym ogniu, aż lekko się zezłocą. 

W naczyniu blendera umieszczamy bób, paprykę oraz cebulę z patelni. 

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blendujemy na gładką pastę.

Podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa, jajkiem ugotowanym na twardo lub miękko i garścią rukoli.