- Bób jest rośliną strączkową, zawiera więc większe ilości białka w porównaniu z innymi warzywami.
- Sezon na niego jest krótki, jednak bób można zamrozić, by zatrzymać wspomnienie lata na dłużej.
- Pasta ful z pieczoną papryką dzięki dużej zawartości aromatycznych warzyw może powodować uczucie rozgrzania. Jednak to dobra wiadomość - gdy temperatura naszego ciała wzrośnie, nasz organizm naturalnie będzie chciał się ochłodzić, więc będziemy mieć wrażenie, że jest nam chłodniej.
Kaloryczność: 363 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: ok. 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezmleczna
Pasta ful z pieczoną papryką - składniki:
- 1 większa garść (ok. 100 g) bobu
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
- 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 1 jajo kurze
- garść rukoli
Pasta ful z pieczoną papryką - sposób przygotowania:
Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy. Paprykę pieczemy w piekarniku, aż będzie miękka, a skórka będzie łatwo odchodzić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz sól.
Smażymy na niedużym ogniu, aż lekko się zezłocą.
W naczyniu blendera umieszczamy bób, paprykę oraz cebulę z patelni.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blendujemy na gładką pastę.
Podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa, jajkiem ugotowanym na twardo lub miękko i garścią rukoli.