• W weekendy z reguły mamy więcej czasu. Zaprośmy dzieci do wspólnego gotowania i przygotujmy naleśniki gryczane z owocami.
  • Owoce można swobodnie wymieniać w zależności od sezonu.
  • Zamiast naleśników możemy z tego przepisu przygotować placuszki.
  • Ciasto chłodzimy, ponieważ mąka bezglutenowa właśnie ze względu na brak glutenu nie jest taka kleista. Dlatego też dodajemy skrobię ziemniaczaną.

Kaloryczność: 473 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Czas chłodzenia ciasta: minimum 1 godzinę

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Naleśniki gryczane z owocami - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 60 g czereśni
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 100 g malin 
  • 40 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 80 ml wody

Naleśniki gryczane z owocami - sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody gazowanej lub zwykłej. 

Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej zrobić je poprzedniego dnia wieczorem).

Smażymy cieniutkie naleśniki na suchej patelni. Z podanej wyżej porcji powinno wyjść dwa naleśniki.

Naleśniki podajemy z twarogiem i owocami.