• Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, by zadbać o odpowiednią podaż wapnia w diecie, powinniśmy spożywać przynajmniej dwie porcje nabiału dziennie.
  • Twarożek z warzywami to jedna porcja, która dzięki zawartości dużej ilości błonnika z warzyw sprawi, że będziemy syci na długie godziny.
  • Warzywa możemy swobodnie wymieniać.

Kaloryczność: 355 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Twarożek z warzywami - składniki:

  • 1/4 cebuli
  • 100 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 1/2 ogórka lub 1 gruntowy
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 pomidor
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego

Jak przygotować twarożek z warzywami?

Ser mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Warzywa kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do twarożku. 

Skrapiamy lekko olejem lnianym i posypujemy czarnuszką. 

Podajemy z chlebem pełnoziarnistym.