- Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, by zadbać o odpowiednią podaż wapnia w diecie, powinniśmy spożywać przynajmniej dwie porcje nabiału dziennie.
- Twarożek z warzywami to jedna porcja, która dzięki zawartości dużej ilości błonnika z warzyw sprawi, że będziemy syci na długie godziny.
- Warzywa możemy swobodnie wymieniać.
Kaloryczność: 355 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Twarożek z warzywami - składniki:
- 1/4 cebuli
- 100 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 1/2 ogórka lub 1 gruntowy
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 pomidor
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 80 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
Jak przygotować twarożek z warzywami?
Ser mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Warzywa kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do twarożku.
Skrapiamy lekko olejem lnianym i posypujemy czarnuszką.
Podajemy z chlebem pełnoziarnistym.