- Sałatki z samych warzyw? Nie dość, że nie są smaczne, to jeszcze po zjedzeniu takiego posiłku zaraz będziemy głodni. Przygotowując sałatkę z brokułu i łososia, mamy pewność, że smaki komponować się będą idealnie, a danie nasyci nas na długie godziny.
- Możemy przygotować więcej porcji i przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. To skróci czas przygotowywania posiłków.
- Wędzonego łososia możemy zamienić na inną tłustą rybę, np. makrelę.
Kaloryczność: 386 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa, bezmleczna
Sałatka z brokułu i łososia - składniki:
- 150 g brokułów
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oleju lnianego
- 3 lub więcej pomidorków koktajlowych
- garść szpinaku
- 2 młode ziemniaki
- 50 g wędzonego łososia
- 3 łyżeczki koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z brokułu i łososia - sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości. Brokuła gotujemy al dente.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki, dodajemy plasterki łososia, przekrojone na pół pomidorki i szpinak.
Przygotowujemy sos: sok z cytryny, olej lniany, musztardę i posiekany koper mieszamy dokładnie razem.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.