• Sałatki z samych warzyw? Nie dość, że nie są smaczne, to jeszcze po zjedzeniu takiego posiłku zaraz będziemy głodni. Przygotowując sałatkę z brokułu i łososia, mamy pewność, że smaki komponować się będą idealnie, a danie nasyci nas na długie godziny. 
  • Możemy przygotować więcej porcji i przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. To skróci czas przygotowywania posiłków.
  • Wędzonego łososia możemy zamienić na inną tłustą rybę, np. makrelę. 

Kaloryczność: 386 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa, bezmleczna

Sałatka z brokułu i łososia - składniki:

  • 150 g brokułów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 3 lub więcej pomidorków koktajlowych
  • garść szpinaku
  • 2 młode ziemniaki
  • 50 g wędzonego łososia
  • 3 łyżeczki koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Sałatka z brokułu i łososia - sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości. Brokuła gotujemy al dente. 

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki, dodajemy plasterki łososia, przekrojone na pół pomidorki i szpinak.

Przygotowujemy sos: sok z cytryny, olej lniany, musztardę i posiekany koper mieszamy dokładnie razem. 

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.