• Nie bez powodu kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma niski indeks glikemiczny i dostarcza nam dużych ilości magnezu, pierwiastka bardzo niedoborowego. 
  • Morelowa gryczanka z masłem orzechowym łączy w sobie słodkość moreli i lekko orzechowy smak kaszy. 
  • Kaszę gryczaną - zarówno paloną, jak i niepaloną - możemy jeść na surowo. Wystarczy ją namoczyć przynajmniej przez 8 godzin. 

Kaloryczność: 480 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Czas moczenia: 8 godzin

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Morelowa gryczanka z masłem orzechowym - składniki:

  • 30 g kaszy gryczanej
  • ok. 60 g malin
  • 1 łyżka (20 g) masła orzechowego
  • 2 morele
  • 20 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr 

Morelowa gryczanka z masłem orzechowym - przygotowanie:

Poprzedniego wieczoru kaszę gryczaną zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy na noc do namoczenia. 

Rano odcedzoną kaszę przekładamy do naczynia blendera. 

Dodajemy jogurt, morele bez pestek oraz masło orzechowe i blendujemy na gładką masę.

Przelewamy do miseczki. 

Dodajemy maliny i pokruszone orzechy.