- Nie bez powodu kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma niski indeks glikemiczny i dostarcza nam dużych ilości magnezu, pierwiastka bardzo niedoborowego.
- Morelowa gryczanka z masłem orzechowym łączy w sobie słodkość moreli i lekko orzechowy smak kaszy.
- Kaszę gryczaną - zarówno paloną, jak i niepaloną - możemy jeść na surowo. Wystarczy ją namoczyć przynajmniej przez 8 godzin.
Kaloryczność: 480 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia: 8 godzin
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Morelowa gryczanka z masłem orzechowym - składniki:
- 30 g kaszy gryczanej
- ok. 60 g malin
- 1 łyżka (20 g) masła orzechowego
- 2 morele
- 20 g orzechów laskowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr
Morelowa gryczanka z masłem orzechowym - przygotowanie:
Poprzedniego wieczoru kaszę gryczaną zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy na noc do namoczenia.
Rano odcedzoną kaszę przekładamy do naczynia blendera.
Dodajemy jogurt, morele bez pestek oraz masło orzechowe i blendujemy na gładką masę.
Przelewamy do miseczki.
Dodajemy maliny i pokruszone orzechy.